Android, markets, appstores en meer...

Op IOS (iPhone, iPod touch, iPad) is één appstore beschikbaar, en dit is (officieel) de enige manier om applicaties op je toestel te installeren. Applicaties die via de Apple App Store gepubliceerd worden zijn onderhevig aan allerlei restricties en grondige screening. Dit garandeert een zekere kwaliteit en consistentie van de beschikbare applicaties (en verkleint enigszins de kans op malware en virussen), maar het beperkt uiteindelijk wel de keuze voor de gebruiker. Als ontwikkelaar weet je bovendien nooit zeker of je applicatie toegelaten zal worden (en blijven), ook omdat de regels die Apple hanteert niet heel transparant zijn. Apple's restricties conflicteren met de GNU Public License (GPL), waardoor op de GPL gebaseerde software niet via de App Store verspreid kan worden.

Bij android werkt "de market" anders. Er is een officiële Android Market die door Google geleverd en beheerd wordt, maar deze is alleen beschikbaar voor "gecertificeerde" toestellen. In de praktijk betekent dit dat het toestel alle hardware functionaliteit van een telefoontoestel met 3G, kompas, GPS, camera, multi-touch etc. moet voorzien.

Een hoop tablets voldoen hier niet aan (de Galaxy Tab wel - dit is in feite een telefoontoestel!), en worden om deze reden niet met de Android Market geleverd. Om deze reden (en door de openheid van Android in het algemeen) zijn er inmiddels een hoop alternatieve Android App Stores beschikbaar. Bovendien beginnen content providers als Amazon en telco's als Vodafone nu ook hun eigen Android App store.

Om een overzicht te scheppen in dit ruime aanbod van verschillende markets heb ik de Android Market Matrix samengesteld. Hierin vind je een overzicht van de ganbare en minder gangbare markets.  Dit enerzijds als hulpmiddel voor (tablet) gebruikers die alternatieve manieren zoeken om apps te installeren, anderzijds voor Android ontwikkelaars die via alternatieve kanalen hun Android apps willen aanbieden en hiermee een groter publiek en mogelijk nieuwe doelgroepen willen bereiken.

Last updated 19 april 2013 10:11 | filed under market, tablet, android, advies
comments powered by Disqus